kuran nasıl kolay öğrenilir - Müslüman çocuklar, küçük yaşlardan itibaren Müslümanların kutsal kitabı olan Kur'an-ı Kerim'i okumayı öğrenmeye alıştırılmaya başlanmıştır. Kur'an okumak en önemli ibadetlerden biridir, çünkü Kur'an okurken elde edilebilecek çeşitli faydalar ve erdemler vardır.
Kur'an okumak kolay değildir, kutsal kitabın okunmasında ustalaşmak için niyet, kararlılık, konsantrasyon ve sıkı çalışma gerektirir, ardından kısa harfleri ezberlemeye başlar. Yine de, sayısız erdemi hatırlayarak öğrenme süreci daha kolay hissedilecektir.
10 Yeni Başlayanlar İçin Kur'an Okuma Rehberi
Bir Müslüman'ın Kur'an'ı düzgün ve doğru bir şekilde okuyabilmesi ve anlamını anlayabilmesi gerekir. Dahası, namaz sırasında Allah'ın kitabından kısa harfler okunur. Eğer Kur'an'daki ifadeleri anlamazsanız, nasıl namaz kılabilirsiniz?
Yeni başlayanlar için Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenme süreci kesinlikle kolay bir şey değildir. Özellikle de öğrenmeye ancak bir yetişkin olduğunuzda başlayacaksanız. Bununla birlikte, güçlü bir niyet ve kararlılıkla, Kur'an okumak da dahil olmak üzere hiçbir şey imkansız değildir.
Kur'an okumayı ve ezberlemeyi öğrenmeye niyetli olanlarınız için, işte uygulamanız gereken bazı yönergeler:
1. Hicri Harflere Temel Aşinalık
Kur'an'ın yazı dili Arapça'dır, bu nedenle onu öğrenmenin ilk adımı Arapça yazım harflerini (Hijaiyah) tanımaktır. Endonezyaca'da Hijaiyah'ın alfabedeki A B C D E F G H vb. harfler gibi olduğu söylenebilir.
2. Harakat'ı (noktalama işaretleri) tanıyın
Kur'an okurken noktalama işaretlerine veya harakete de dikkat etmeniz gerekir. Bunun nedeni, harakatın hicaz harflerinin telaffuzunda belirleyici olmasıdır. Daha detaylı bir giriş için bir Kur'an tecvidi kitabı satın alabilirsiniz.
3. Tecvidli Okumayı Tanımak
Tecvid ilmi, hicaz harflerinin düzgün ve doğru bir şekilde nasıl seslendirileceğini bilmek için kullanılır. İngilizce'de tecvidin gramer olduğu söylenebilir. Arapçada tecvid idğam, idzhar, iklab, ikhfa', qalqalah ve benzerlerinden oluşur.
4. Ciddi Olarak Öğrenin
Kur'an okumada hızlı bir şekilde akıcı hale gelmek için ciddi bir şekilde çalışmaya istekli olmak gerekir. Çünkü unutulmamalıdır ki, Allah'ın kitabını okumayı öğrenmek bir ibadettir ve Allah Teâlâ'dan kat kat sevap kazandıracaktır.
5. Noktalama İşaretlerini Bilmek
Kur'an'da her ikisi de farklı okuma şekillerine sahip olan mad vacip muttasil ve mad arid lissukun gibi çeşitli noktalama işaretleri vardır. Bu işaretler genellikle benzer isimlere sahiptir, bu nedenle iyi öğrenilmelidir.
6. Kur'an Okuma Pratiği
Sık sık pratik yapmazsanız Kur'an'ı akıcı bir şekilde okuyamazsınız. Hataların oluşmasını en aza indirmek için, halihazırda anlayan biri, ebeveynler, kardeşler veya Kur'an öğretmenleri eşliğinde Kur'an okuma pratiği yapmak daha iyidir.
7. Kur'an Okumak İçin Rutin Bir Program Yapın
Allah'ın kitabını akıcı bir şekilde okumak için, Kur'an okumak için düzenli bir program yaparak zaman ayırmanız da gerekir. Sadece boş zamanınız olduğunda okumayın, okumak için özel bir zaman hazırlarsanız iyi olur.
8. Bir kıraat hocası bulun
Uzmanlardan öğrenmek gerçekten de Kur'an tilavetinde ustalaşmanın en iyi yoludur. Bunun nedeni, bir tilavet öğretmeni ile öğrenme süresini kısaltabilir, çünkü anlamadığınız bir şey varsa hemen sorabilirsiniz.
9. Video Öğreticiler Aracılığıyla Öğrenme
Günümüzün dijital çağında, yeni başlayanlar için Kur'an okumayı öğrenmek için video eğitimleri de dahil olmak üzere her şey internette kolayca bulunabilir. Dolayısıyla, Kur'an okuyamamak için artık bir bahane yok, çünkü her zaman ve her yerde öğrenebilirsiniz.
10. Kur'an Okumanın Faziletlerini Hatırlayarak Kendinizi Motive Edin
Allah'ın kitabını okumayı ve keşfetmeyi öğrenme sürecinde, bıkkınlık ve tembellik kesinlikle vardır. Ancak, bununla mücadele edebilmelisiniz. Bunlardan biri, Kur'an okurken elde edilecek faydalar konusunda kendinizi motive etmeye ve ikna etmeye devam etmektir.
Kur'an okumanın faziletleri nelerdir?
Abdullah İbn Mes'ud'un rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:
"Kim Allah'ın kitabından (Kur'an'dan) bir harf okursa, ona bir iyilik yazılır. Bir hayır on misli ile çarpılırken, elif lam mim bir harf demedim. Aksine elif bir harftir, lam bir harftir ve mim bir harftir" (HR At-Tirmizi).
Aşağıda Kur'an okumanın faziletlerinden bazıları verilmiştir:
- Sevap kazanma
- Kıyamet günü şefaate nail olmak
- Bu dünyanın hazinelerinden daha iyi bir başarı
- Asla para kaybettirmeyen bir ticaret
- Okuyucuya iyilik getirmek